Tuesday, April 17, 2012

Kursus Solekan 3 hari

Salam semua!!!
Dah lama tidak menulis semenjak last week....
Last week aku meng attendkan diri ke Kursus Solekan...hahaha jangan tak tahu...
Dulu penah attend kelas Nurin...so ni kira nak advance lagi la kan...
Tak de la, aku sekadar untuk meningkatkan confident level diri dalam bidang ini...

Kursus ni anjuran MARA dan tenaga pengajarnya dari GiatMARA...
Apapun kursus yang berlangsung selama 3 hari ini tidak sebarang bayaran di kenekan
....dddaaaaannnnn produk kosmetik bernilai RM200 diberi kepada 15 orang peserta yang mengikuti kursus ini...

Antara alatannya...klu nampak mcm lipstik Avon tu..tu aku punya la....tidak syak lagi....siap ada Hand Sanitizer...aku tak leh hidup tanpanya....wewewewe
Seriusly mula-mula rasa mcm takut2 je...bila dah tenyeh 2 3 kali...dah jemu plak.....
Kami di ajar asas2 makeup...peralatan...dan tenik solekan malam, siang, untuk kerja, smokey eyes dan soket...

Sebelum ni attend kelas Nurin belajar makeup pengantin.....
So tak salahkan kalau nak menambah ilmu......
Nampak macam mudah...tapi hakikatnya...susah jugak bagi aku yang x bpe nak pandai buat ni...

Hari pertama kami diajar untuk makeup siang...namun tiada teknik yang di ajar...hanya how to use eyeshadow.....inilah hasilnya...hahaha....muka aku disolek oleh akak kat opis ni....


sERBA BIRU.....tengoklah kening pun tak teratur akibat daripada tidak diajar lagi tentang kekemasan kening. Sorry jugak ilustrasi tidak begitu memuaskan kerana hanya ambik dengan HP jer....dicapture sebelum makan tengahari...selepas makan tengahari...aku plak wat sendiri....nin dia...


Ada beza tak...hahahaha
Esoknya...baru masuk parti solekan pegi keje...kalau tengok dalam photo ni memang tak nampak sangat...
Sebb kami di ajar, untuk keje hanya light2 jer.....

Inilah hasilnya...tenyeh sendiri tau....xjauh beza kan....tapi memang penat wooo...sehari 3 4 kali kene cuci muka...makeup cuci balik...sbb cikgu kata kene buat selalu kalau tak nanti tak pandai....ok, next kita blaja makeup malam...dan smokey eyes....selain dari tu blaja teknik buat soket....

Smokey eyes digunakan untuk membesarkan mata yang kecil....manakala soket cantik digunakan kepada mereka yang mempunyai kelopak mata yang besar dan dalam.....
 ni sampel yang cikgu buat kat model dia....

Mata yang di sebelah kiri adalah menggunakan teknik smokey eyes....kombinasi warna smokey eyes banyak menggunakan warna gelap...warna ini boleh digabungkan dengan warna-warna lain mengikut kesesuaian....
Disebelah kanan pulak adalah menggunakan teknik soket.....kelopak mata diwarnakan dengan warna yang lebih terang dan soket dibuat diantara garisan kelopak itu....

Aku cuba teknik soket dulu sebab masa kawen dulu mak andam makeup macam tu....nak try la jadi ke tak....

Nin dhia....tak berapa ketara kan...tak pandai lagi....may be jugak mata aku x besar...tak sesuai dengan teknik ni kut...hahaha.....

Bila pejam, barulah nampak sket apa yang telah aku buat.....blasah je guna warna kuning gold dengan warna hitam.....lepas tu, cuci muka...wat smokey eyes.....kening pun dah trim...shadig hidung pun dah di ajar.... Hari-hari menconteng muka....kesian kat muka. Makeup ni ibarat mewarna....memang kene pandai...kalau tidak hasilnya macam non ado jer....

Yes! Yes! Yea! Percubaan hampir berjaya....inilah smokey eyes....barulah nampak lain sket dak..... tapi susah wooooo...kejap-kejap touch-up sana sket sini sket.....ada akak tu siap kata, kamu buh apa lagi tu...???
Hahahahaha...bila terasa mcm cun sket mulalah bergedik sket dengan hp sendiri....


last day......
kami diberi kebebasan untuk menconteng muka sendiri mengikut citarasa sendiri...
Padahal kami dah tak tahu nak guna warna apa dah ni....
Last day enjoy..barulah nak bermesra dengan peserta lain...
Tapi diaorang memang sporting...
Anyway, kelas kali ni lebih memberi manfaat dan keyakinan pada aku.....
Apapun betul kata cikgu, wat selalu terutama pada muka sendiri kalau nak confident wat kat muka orang lain
Gambar suka suki ada kat kawan aku...tak dapat nak ambik sbb dia dah pun selamat bersalin....
So insyaallah, bebila aku akan buh jugak gambar suka suki kami masa kursus ni....


Ok tak?????

16 comments:

  1. nnak tanye macam mana nak join kursus macam ni? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kursus ni dijalankan oleh Giat Mara..tapi anjuran Pembangunan Wanita
      may be adik bleh tanya Giat Mara or Bahagian Pembangunan Wanita...
      Sebab yang cari peserta pembangunan wanita...tenaga pengajar dr Giat Mara....
      Selain tu kalau kat KL banyak...Nurin tu makeup artis, penah gak g Kelas dia...
      Adik kat mana? kut akak blh suggest tempat yg berdekatan...

      Delete
    2. Biasanye iklan kelas ni boleh tgk kat mne ye...?

      Delete
    3. Saya rabeatul..klaw ade nk buat klas di bera/temerloh pahang...tlg inform sy ye...0133605830...tq =)

      Delete
    4. Biasanya kelas or kursus anjuran Pembngunan Wanita or MARA, blh rujuk dengan bhgn tersebut...selalunya diaorg dah ada jadual utk setiap kursus yg akan dijalankan. Dan sy baru dpt tahu, rakan muda (belia dan suka) jg dah ada anjurkan kursus spt ini. Sy dpt th dr kwn yg menjadi tenaga pengajarnya.

      Tapi kalau utk yg berbayar memang selalu ada dan kita boleh request kalau nak...
      Insyaallah kalau saya dpt tahu ada di kaw rabeatul sy akan maklumkan,

      Delete
  2. Replies
    1. kursus 3 hari jer....tp selama 3 hari tu la, mmg puas duk tenyeh muka...
      kawan saya pun ada nak buat kelas...ada yang berminat ke...?

      Delete
  3. kalau berminat mcm mana nak mohon kursus ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak mengikuti kursus anjuran MARA or pembangunan wanita, boleh contct direct dengan agensi tersebut. Mintak diaorg jadual kursus utk next year...kolej kumuniti pun ada anjurkan jugak....
      tapi kalau nak attend kelas yang kwn saya nk buat ni....klu berminat blh saya confirmkan datenya....ejja ni dari mana ye...?

      Delete
  4. infom sy klu ada lg kursus anjuran mara mcm ni.dah lma cari nk join krsus solekan anjuran mara tp xpnh jmp.jdual pn xde dihebahkn dlm intnet. klu ada krsus di prk minx tlg sgt kontek sy ye.tq. 0194418455 fitrah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah, sekiranya saya dapat tahu berkaitan tentang kursus ini saya akan maklumkan. Kalau ada agensi lain yang anjurkan, berminat jugak ke...?
      Cik Fitrah ni dari mana ye...?

      Delete
  5. klau ada kawan buat kursus n kat pasir gudang info saya .k

    ReplyDelete
  6. Sy bminat if tdk dkenakn byran la.hehe...sy azi dr damansara...ni no sy...jika ada,bole sis in4m sy...maceh...0173714213

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah....kalau agensi yang buat selalunya tidak ada bayaran
      Try tgk2 kat kolej komuniti ke...
      Tp sekrg bnyk kelas anjuran makeup artis...yg ni confirm kene bayar punya
      Sy penah masuk sekali kat KL RM250 baru2 ni MUA datang Perak RM250 jgk....

      Delete
  7. Kt area pasir gudang johor ade buat tak kak?

    ReplyDelete
  8. Kt area pasir gudang johor ade buat tak kak?

    ReplyDelete