Wednesday, June 8, 2016

Apa Yang Aku Mahu 101 Impian

Assalam
Day 3 Ramadhan
Sebelum aku terus ke story IMKK, rasa macam nak share sesuatu
Semasa IMKK, Dr Azizan suruh kami menyenaraikan 101 impian. Selama ni mesti korang ada banyak impian kan....Teringin itu teringin ini....
Tapi tahu tak korang, bila korang cuba senaraikan korang akan rasa APA LAGI YANG AKU NAK TULIS, walhal selama ini banyak benor benda nak....hahaha
Try la....try sekarang.....huhuhu
And itulah yang terjadi kepada aku....kenapa? Aku sampai xtahu apa nk tulis, cuma sampai sehingga 45 impian sahaja. Kenapa? Tanya lagi kan....
Sebab secara asasnya kita hanya perlukan 3 perkara dan segala mak nenek yang kita nak tu adalah di bawahnya. Faham ke idak????
3 Perkara itu adalah BEBAS MASA, BEBAS PILIHAN & BEBAS KEWANGAN
Apa benda tu????
Bebas masa....
Korang boleh buat apa sahaja, x kira masa...tetiba nak cuti....blh cuti...blh melancong sana sini. Rasa nak balik kampung jumpa mak bapak, xde hal la bila kita ada banyak masa. Nak belajar mengaji, nak buat solat sunat banyak2....nak tengok movie bagai, xde sape melarang bila kita BEBAS MASA.
Bebas Pilihan ...macam mana tu?
Ikut korang la, nak beli apa...nak buat apa....ada beg harga RM50 je, tapi korang nak beli beg RM50k...apa ada hal? Korang mampu memilih dan pastinya ada sebab kenapa korang pilih macam tu. Boleh pilih nak ke x nak....sape kesah pun....Biarlah orang kata membazir atau menunjuk, mulut org mana mampu nak tutup kan.....kita mampu dan kita dah dapat nikmat BEBAS PILIHAN TU
BEBAS KEWANGAN
Tiada hutang....simpanan belambak....apa lagi....Bila duit dah banyak, nak g buat haji boleh....nak bawak mak bapak skali pun xde hal...nak belikan mak bapak umah ke kan....Duit dah banyak dan time ni la kita kene bahagiakan mak bapak kita....happy kan mereka. Bila mereka happy, insyaallah hidup kita lebih berkat dan mudah untuk segala hal.
PECAYALAH....
Fikir-fikirkan.....

No comments:

Post a Comment