Monday, August 15, 2011

EPO dan VCO

Mungkin antara kita pernah dengar berkenaan dengan 2 supplement ni...Evening Primerose Oil (EPO) dan Virgin Coconut Oil (VCO)...selalunya EPO ni banyak berkaitan dengan perempuan la...dan dengarnya banyak doktor yang suggestkan makan supplement ni...(oh ya, 2 produk ni adalah sejenis supplement bukan ubat)...

aku pernah mengambil EPO dulu masa belum kawen dulu...tapi apa yang jadi...teng teng teng....
baru makan x sampai seminggu (yang 1000mg tu) sungguh banyak KELAHIRAN JERAWAT di muka bumi wajahku.....xtau la apa yang silapnya...may be kandungan 1000mg tu tidak sesuai dengan tubuh badan aku ni..
Baru je masa tu proses mencantikkan muka...tetiba 'anugerah' tu timbul....memang take time balik utk clearkan. Mana tak nye, dah merah-merah gitu....
Start dari itu...aku STOP...walaupun ramai yang kata 'eh, nape ko x ambik EPO...?'
Aku rasa takut , takut perkara yang sama berulang....may be time tu keadaan hormon dalam badan aku ni x bleh nk sesuai dengan EPO kut...sekarang ni xtahu la...sebab belum ada keberanian lagi untuk aku mencuba kedua kalinya....
EPO ni ada banyak brand yang berada di pasaran. Gambar ni sekadar hiasan sahaja (sumber google)

Sebiji (1000mg) besar ginilah...memang lemah sungguh nak nelan...
Siap bleh kuar balik....hehehe
Satu lagi kelemahan aku adalah untuk menelan biji-bijian ini yang memang kategori besar...hahahaha Lari tajuk sket, aku dulu memang sangat tegar dengan ubat-ubat biji ni...selagi ada ubat biji, semuanya akan dibancuh....walaupun orang kata better ubat biji dari ubat air...tapi bg aku, air lagi senang nak telan....
Sehinggalah ada satu antibiotik tu...PAIT TAHAP DEWA....makan gula pun x hilang paitnya....
Kerana itulah aku berusaha untuk menelan ubat biji...hehehe. Akhirnya aku berjaya walaupun aku perlu sumbatkan ubat tu sedalam yang boleh. Tu pasal orang akan pelik bila tengok aku masukkan ubat dalam mulut....serius dalam!

Wokeh, dalam tahun lepas seperti entry yang penah aku wat..aku penah alami masalah usus....adalah doktor suggestkan untuk makan VCO..tapi masa tu, xde lagi VCO bentuk pil...kerana x larat alami sembelit. Jadi aku cuba dengan VCO...yang  cecair punya. Sekali telan, setaman dengar bunyi nak muntah tu...
Serius memang loya...kene telah 2 sudu besar sehari...nak hbs jugak la sebotol tu aku telan....pastu aku stop...sehinggalah baru2 ni tongsil aku ni selalu bengkak dan siap ada putih-putih tu....

Sakitnya jangan tanya la..memang sakit giler...ari tu nak minum pun sampai menangis ni....macam telan bara api (kalau dalam neraka kene telan bara api tu gamaknya macam tu la kut, wallahualam...)
Setiap minggu kene..mana larat nak tanggung dengan pakej demam sekali...so akak ipar aku suggest makan VCO..memang hajat nak makan VCO yang pil punya sebab ada baca kat blog Irine dengan akak dia tentang VCO keluaran Catalyst tu....tapi kalau boleh nak cari kat sini. Senang...tapi x jumpa lagi...

Kebetulan akak ipar ada jumpa keluaran tu dan dia tolong belikan....kali ni xde la nak muntah sebab bentuk pil...so far perubahan ketara adalah kulit muka aku...rasa lebih lembut lebih licin dari dulu...
Parut jerawat pun makin berkurangan....tapi xtahu lah effect pada individu lain...kebaikkan VCO ramai yang tahu danb oleh cari di internet...jadi may be anda juga boleh jadikannya sebagai satu supplement diri anda satu hari nanti....
.
Sumber dari satu blog...x hengat la plak nama dia search dr google je pun....

Butir-butirannya xde la besar sangat....dan boleh juga disapukan di jerawat
dengan mengambil peniti & cucukkan di pil ni...


2 comments:

  1. aik...baru je call pengeluar minyak VCO ni..hehehehe

    ReplyDelete